Spain after the June 2016 elections: What implications for the EU?

Författare: Pérez-Nievas Santiago Martín Irene

I oktober 2016 röstades Mariano Rajoy in som Spaniens regeringschef efter två val och tio månaders interimstyre. Utifrån en analys av den politiska situationen i landet diskuterar Santiago Pérez-Nievas och Irene Martín vad EU kan förvänta sig av det spanska politiska landskapet. (2017:6epa)

Regeringen har svagt stöd i parlamentet och det konservativa regeringspartiet Partido Popular står inför omfattande korruptionsutredningar. Samtidigt är den katalanska regeringen fast besluten att genomföra en icke-konstitutionell folkomröstning om självständighet från Spanien. Och trots att statsbudgeten närmar sig balans och tillväxtsiffrorna ökar brottas landet fortfarande med fortsatt hög arbetslöshet. Oppositionen mot regeringen är stark men splittrad mellan den nya vänstern i Podemos och socialistpartiet PSOE som för tillfället genomgår en ledarskapskris.

I denna analys diskuterar författarna den spanska politiska situationen, vilken roll EU-samarbetet spelar i landets politiska debatt och vad EU kan förvänta sig av det framtida spanska politiska komplexet.