With or without you? Policy impact and networks in the Council of the EU after Brexit

Författare: Huhe Narisong, Naurin Daniel, Thomson Robert

Britternas utträde ur EU kommer sannolikt att bli en milstolpe i unionens historia. I denna analys fokuserar Narisong Huhe, Daniel Naurin och Robert Thomson på möjliga förändringar av förhandlingarna i ministerrådet. (2017:8epa)

Denna analys fokuserar på både processer och politiskt innehåll i de mellanstatliga förhandlingarna i ministerrådet. Det betyder att två nivåer granskas: dels lagstiftningen, dels samarbetet i rådets förberedande organ.

När det gäller lagstiftningen ser den övergripande effekten inte ut att bli dramatisk. När det gäller samarbetsmönster kan förändringarna bli större. Det handlar bland annat om negativa effekter för medlemsstater som står närmast Storbritanniens ståndpunkter, framför allt Sverige, Danmark, Irland och Nederländerna.

Resultaten av denna analys pekar på de utmaningar som de kvarvarande medlemmarna behöver ta itu med. Sverige och andra nordeuropeiska stater kan behöva satsa mer på förhandlingsprocessen för att slå vakt om sina (ofta) liberala positioner.