Webbinarium: Tysklands val till Förbundsdagen – vilka blir konsekvenserna för den tyska EU-politiken och Europas framtid?

Inför det tyska valet till Förbundsdagen har opinionsläget varit historiskt rörligt och mätningarna har inte kunnat ge några tydliga prognoser för valresultatet. Vad kommer att förändras vid ett kommande regeringsskifte och hur kommer resultatet av valet den 26 september 2021 att påverka EU-politiken och Europas framtid? Vilka Europafrågor kommer den nya regeringskoalitionen i Berlin att behöva ta itu med? Dessa frågor togs upp under ett webbinarium 29 september. En inspelning finns tillgänglig.

Tyska_valet.jpg

Valentin Kreilinger, forskare i statsvetenskap vid Sieps, diskuterar olika koalitionsmöjligheter i analysen ”Germany goes to the polls: how will its EU policies change?”, publicerad i september 2021. Publikationen följdes upp av ett webbinarium efter valet, där Kreilinger diskuterade resultatet med andra experter.

Många tyska inrikespolitiska områden kommer att påverka EU: finanspolitiken, kampen mot klimatförändringarna, landets roll på den internationella arenan samt relationen till Ryssland och Kina. Men även den tyska Europapolitiken har betydelse: Hur kommer Tyskland att hantera strävan efter strategisk autonomi? Vilka ambitioner har den nya regeringen för framtidskonferensen? Kommer Tyskland att överlåta mer makt till överstatliga institutioner och kan landet acceptera att bli nedröstat om beslut fattas med majoritet? Och kommer Tyskland att välkomna fördragsförändringar eller kommer landet att bli euroskeptiskt och sätta de egna intressena främst?

Dessa frågor togs upp av en expertpanel under ett webbinarium den 29 september 2021, kl. 11.00—12.30. Webbinariet hölls på engelska.

Datum
  • 29 september 2021 11:00 - 12:30
Plats
  • Webbinariet sker digitalt och direktsänds på den här sidan. En inspelning kommer att vara tillgänglig i efterhand.
Talare
  • Lykke Friis, direktör vid Think Tank Europa
  • Valentin Kreilinger, forskare vid Sieps
  • Daniela Schwarzer, verkställande direktör vid för Europa/Eurasien vid Open Society Foundations
Moderator
  • Katarina Engberg, senior rådgivare vid Sieps