Avsnitt 61: von der Leyens linjetal – bokslut och framtidsvisioner

Sieps Podcast analyserar kommissionsordförandens linjetal om tillståndet i unionen som hölls i veckan. Ursula von der Leyen framhöll en rad uppnådda mål men blickade också framåt. Betyder det att hon vill sitta kvar nästa mandatperiod? Rolf Fredriksson och Göran von Sydow gästar.

Podd_61_tw.jpg

Årets linjetal om tillståndet i EU hölls sedvanligt av kommissionens ordförande vid Europaparlamentets första plenarsammanträde efter sommaruppehållet. Det var Ursula von der Leyens sista tal för mandatperioden, och hon framhöll mycket som hennes kommission har åstadkommit. I juni väntar val till Europaparlamentet och därefter tar processen att ta fram en ny kommission fart.

Men att mandatperioden går mot sitt slut hindrade inte Ursula von der Leyen från att tala visionärt om framtiden när det gäller bland annat stödet till Ukraina, utvidgningen, miljöfrågor, jämställdhet, konkurrenskraft och migration. Om dessa frågor och kopplingen till Sverige och svenska förhållanden talar vi om i detta avsnitt av Sieps Podcast. Till vår hjälp har vi gästerna Rolf Fredriksson, journalist och tidigare SVT-korrespondent i Bryssel, och Göran von Sydow, direktör på Sieps.

Vi passar också på att sätta talet i ett historiskt perspektiv och att diskutera talets format. Vem vänder hon sig till egentligen? Hur står Ursula von der Leyens tal jämfört med tidigare kommissionsordförandens? Vi blickar även framåt och diskuterar den efterföljande debatten med europaparlamentarikerna och huruvida von der Leyen kan komma att nomineras till ordförande även för nästa mandatperiod.

Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.

Fördjupning

I avsnittet nämns den europapolitiska analysen "When Temporary Protection Ends: longer-term solutions for refugees from Ukraine" av Meltem Ineli Ciğer som handlar om långsiktiga lösningar för de ukrainska flyktingar som lever i EU under det tillfälliga massflyktsdirektivet. Analysen kommer också att presenteras vid ett webbinarium den 28 september.

Läs mer och ladda ner analysen här!

Anmäl dig till webbinariet här!