Avsnitt 17: Fem år efter brexitomröstningen: konsekvenser och lärdomar

Omröstningen om brexit ägde rum för snart fem år sedan. I detta avsnitt av Sieps Podcast följer vi trådarna både bakåt och framåt. Vad ledde fram till beslutet, hur gick utträdet och hur har det påverkat Storbritannien och Europa? Och vilka spänningar finns kvar? Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, hjälper oss att reda ut frågetecknen. Dessutom blir det bokcirkel om Michel Barniers nya bok La grande illusion: Journal secret du Brexit (2016-2020) .

Avsnitt_17.jpg

 

Brexit är fullbordat och EU består nu av 27 medlemsstater. För snart fem år sedan röstade 52% av de brittiska väljarna för att lämna EU. Mödosamma förhandlingar om utträde och den nya relationen följde. Till de mest komplicerade frågorna hörde lösningen för Nordirland. Det är alltjämt en fråga som skapar spänningar.   

I det här avsnittet av Sieps Podcast diskuteras hur brittisk politik har förändrats under de senaste åren med Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, som gäst. Samtalsledarna Göran von Sydow och Annika Ström Melin har dessutom läst EU:s förhandlare Michel Barniers nya bok La grande illusion: Journal secret du Brexit (2016-2020) och kommer att dela med sig av sina intryck.